Piráti jsou čitelní. Představili závaznou povolební strategii

7. září 2020
Piráti jsou čitelní. Představili závaznou povolební strategii

České Budějovice, 7. 9. 2020 - Piráti jako jediná strana již před volbami veřejně deklaruje, jak se její zvolení kandidáti budou chovat po volbách. Nyní před krajskými volbami tedy jihočeští Piráti představili svou povolební strategii. Z ní vyplývá, že zastupitelé se budou řídit schváleným programem, budou jednat se všemi stranami, které získaly mandát od voličů, do koalice ale půjdou jen s těmi, s nimiž mají významné programové průniky, budou garantovat záruky vzájemné spolupráce a zároveň nejsou Piráty vnímány jako ohrožení demokratického uspořádání našeho státu.

„Povolební strategie prošla procesem schvalování našeho krajského fóra, tedy všech členů Pirátů v Jihočeském kraji. Spolu s programem tak máme závazný mandát pro vyjednávací tým. Půjdeme do koalice s těmi stranami, se kterými budeme mít významné programové průniky a které nám budou garantovat záruky vzájemné spolupráce. Rozhodně vylučujeme koalici se stranami, které považujeme za ohrožující demokracii, tedy KSČM a SPD. Na pozici hejtmana pak rozhodně nepodpoříme takového politika, který v našich očích ztratil svými činy důvěryhodnost. Takoví lidé by samozřejmě neměli primárně vůbec kandidovat, ale do složení kandidátních listin ostatním mluvit nemůžeme a musíme pracovat s tím, co je na stole,“ uvedl MUDr. Lukáš Mareš, jihočeský kandidát na hejtmana.

Piráti také ve své povolební strategii uvádějí postoj k opozici. Vnímají ji jako důležitý institut kontroly koaličních stran a pokud budou v koalici, nabídnou opozici dostatečný prostor tak, aby se její zástupci mohli na řízení kraje podílet hlasem poradním a efektivní kontrolou.