Postavili jsme se za obyvatele Soběslavi, kteří nechtějí logistické haly ve městě

O vlivech průmyslové zóny na životní prostředí v Soběslavi se ve středu odpoledne diskutovalo v tamním kulturním domě. Do diskuze se zástupci kraje a developerské společnosti se pustili i zástupci Pirátů.
„Při projednání bylo dobře vidět, jaké obavy mají soběslavští. Při představení se samozřejmě developer snažil ukázat, jak je jeho záměr skvělý. Ale na otázku, co konkrétně stavba přinese obyvatelům Soběslavi nikdo nedokázal odpovědět,“ popsal Martin Kákona a poukázal na nedostatky projektu. „Vezměme si třeba jen posudky na světelné znečištění. Jsou podle starých vyhlášek - nyní již platí nová norma. Problém vidím i v umístění celého areálu - je na kopečku, takže bude krajinu ovlivňovat mnohem více, než pokud by byl někde v rovině a to jak smogem z náklaďáků tak světelným smogem. Podobně nedostatečně byly vyřešeny i ostatní připomínky občanů. Developer se podle mého názoru s většinou připomínek nevypořádal a celá dokumentace je napsána manipulativním způsobem, popsal.

Krajský zastupitel Dan Leština k tomu dodává: „Zásadní problém je, že zastupitelé Soběslavi dopustili, aby v územním plánu dotyčná plocha takové využití umožňovala. Je to velkým poučením pro každého, kdo se zajímá o místo, kde žije – pokud nesouhlasíte s tím, co říká váš územní plán, apelujte na své zastupitele včas, aby jej změnili. Průmyslová zóna jinak může vyrůst i za vaším domem. Jihočeský kraj všechny územní plány obcí přehledně zveřejňuje na svých stránkách.“

Místní navíc dlouhodobě poukazují na to, že tato zóna by zatížila Soběslav. Kritizují vyčerpání kapacity čistírny odpadních vod, riziko příchodu agenturních zaměstnanců a zvýšení dopravy. A to nejen v době, kdy už bude zóna fungovat, ale i při výstavbě, která má být rozdělena do několika etap, a tedy i let. Ač developer tvrdí, že by mělo jít z půlky o výrobní haly, zda se skutečně v halách bude vyrábět zatím není jisté. „Developer se netají svým záměrem prodat celý projekt polské developerské firmě 7R, která se specializuje na obří logistické areály,“ popsal Martin Kákona a doplnil, že celé načasování tohoto důležitého veřejného projednání do období dovolených také nebylo příliš šťastné.

Územní plány obcí na stránkách Jihočeského kraje: https://geoportal.kraj-jihocesky.gov.cz/portal/up/obce