Krajský investiční fond bude transparentní, v komisi pro každoroční rozdělení 200 milionů korun budou také zástupci opozice včetně Pirátů

21. prosince 2021

Krajský investiční fond, který každý rok rozdá na projekty jihočeských obcí 200 milionů korun, bude transparentní. Po nátlaku a upozornění budou od roku 2022 součástí komise, která vybírá a předkládá zastupitelstvu k odsouhlasení jednotlivé projekty, nově i zástupci opozice.

Krajský investiční fond byl původně odsouhlasen současným vedením kraje bezprostředně po volbách v roce 2020, součástí hodnotící komise bylo však jen pět členů rady kraje, tedy nejužšího vedení. Současné zastupitelstvem odsouhlasené usnesení počítá s rozšířením o zástupce všech politických klubů, tedy i členy klubů opozičních (Piráti, ANO, STAN).

„Dlouhodobě upozorňujeme na nutnost transparence a jsem rád, že po úspěchu s rozklikávacím rozpočtem na úroveň jednotlivých faktur se nám daří plnit náš program částečně i z opozičních lavic. Je to ukázkou naší houževnaté práce a poslání, ke kterému jsme se zvolením jihočeskými zastupiteli našim voličům i všem občanům kraje zavázali,“ okomentoval úspěch opozice zastupitel Josef Soumar.

I v následujícím roce plánují zastupitelé Jihočeského kraje podpořit obce dalšími více než 200 miliony korun na konkrétní projekty. Piráti svými hlasy rozpočet pro rok 2022 podpořili.

O práci v krajském zastupitelstvu, ve výborech a komisích, budou Piráti i nadále informovat, sledovat je můžete na Facebooku a na webu.