Josef Soumar: Naším cílem je krajská politika, která je efektivní a otevřená občanům

Jedním z hlavních kandidátů do nadcházejících krajských voleb bude Josef Soumar za Piráty. Již nyní se prezentuje jako zkušený politik, aktuálně působí v roli místostarosty města Písku a zastává také funkci krajského zastupitele. Soumarovy expertízy se soustředí především na finance a rozpočtování, kromě toho je aktivní lektorem v oblasti finanční gramotnosti a podnikal v oboru osobních a podnikových financí.

Jak hodnotíte aktuální finanční situaci Jihočeského kraje?
Vzhledem k mé pozici v hospodářském a finančním výboru mám dobrý přehled o krajských financích. Celkově je situace stabilní. Ale jako obvykle by více prostředků v konkrétních oblastech určitě našlo své využití. Klíčové je, že Jihočeský kraj má dostatečné zdroje pro podporu zdravotní péče, dopravních projektů a modernizaci škol či sociálních zařízení. Oproti současnému vedení kraje by si dle mého názoru více prostředků zasloužila podpora životního prostředí.

Je Jihočeský kraj připraven na možné krizové situace?
Kraj má dostatečné finanční rezervy pro základní chod i investiční záměry i zkušený personál krajského úřadu. Samozřejmě, nikdo nemůže předvídat všechny krizové scénáře, ale věřím, že jsme dobře připraveni.

Může se veřejnost podívat do rozpočtu kraje?
Určitě, a to díky rozklikávacímu rozpočtu, který jsme jako Piráti prosadili. Věřím v maximální transparentnost v oblasti financí.

Jak vnímáte svou pozici lídra pirátské kandidátky v nadcházejících volbách?
Je to pro mě čest, ale zároveň velká zodpovědnost. Chci vytvořit kampaň, která osloví občany a přitom čelit, domnívám se, ostřejší kampani ze strany současných politických konkurentů.

Josef Soumar

Josef Soumar (7. 8. 1985), je zastupitelem Jihočeského kraje a místostarostou města Písek. Profesně se věnuje osobním a podnikovým financím, je spoluzakladatelem společnosti Finančníci a lektorem finanční gramotnosti.

Do politiky vstoupil v roce 2014 jako člen finančního výboru města Písku a v roce 2018 se stal zastupitelem a předsedou finančního výboru. Stál za zrodem iniciativy "Sdílené neděle", která propojuje občany s místními politiky. Díky jeho snaze vznikl také participativní rozpočet Písku. V roce 2020 se stal zastupitelem Jihočeského kraje a předsedou Hospodářského výboru. Zasadil se mimo jiné o vznik rozklikávacího rozpočtu Jihočeského kraje, který zajišťuje veřejnosti transparentní sledování hospodaření kraje na úroveň jednotlivých faktur. Od roku 2022 působí ve svém rodném městě také jako místostarosta – odpovídá za finance, dopravu, digitalizaci, veřejný pořádek a spolupráci s klíčovými městskými organizacemi.

Mezi jeho zájmy patří sport a hudba.