Developer na Chlumu kácí vzrostlé stromy bez povolení

6. dubna 2021
Developer na Chlumu kácí vzrostlé stromy bez povolení

Společnost Extra Develop Chlum, která v Chlumu u Volar staví komplex 8 domů a obytného penzionu, v minulém týdnu pokácela dva vzrostlé javory, břízu a několik dalších stromů na pozemku plánované výstavby.

Ač developer vystupuje jako společensky odpovědná firma, jejímž cílem je nárůst počtu obyvatel s trvalým pobytem ve městě a který deklaruje snahu o udržení dobrých sousedských vztahů, jeho metody mohou být i jiného rázu. Developer si 1. března letošního roku podal žádost o povolení kácení stromů, nicméně z neznámých příčin nečekal na rozhodnutí odboru životního prostředí ve Volarech a bez povolení začal kácet ve středu dne 24. 3. 2021.

V možném ohrožení jsou poslední zbývající tři staleté lípy na jižní hranici pozemku, které by sice měly zůstat nedotčeny, s ohledem na postup investora je ale jejich osud nejistý. V případě jejich pokácení by padly stromy, které pamatují ještě původní německé obyvatele Chlumu z dob před válkou.

„Bohužel se nám poslední dobou v Jihočeském kraji rozmáhá nešvar nelegálního porážení hodnotných stromů,“ říká krajský zastupitel Dan Leština, který se problematice životního prostředí v kraji dlouhodobě věnuje. „Podobný případ nepovoleného kácení jsme nedávno řešili v Hrejkovicích na Písecku, kde společnost Orlík s.r.o. rychle nařízla alej dubů před tím, než přijela policie, aby jim v kácení zabránila. Rozumím, že vyřídit všechna povolení může být administrativně náročné, ale řešením opravdu není se na všechny vykašlat. Ochrana dřevin rostoucích mimo les má své dobré důvody,“ dodává.

Kácení stromů na Chlumu již bylo oznámeno České inspekci životního prostředí a Správě Národního parku Šumava, bohužel bývá běžně udělována pokuta jen do deseti tisíc korun. I do budoucna ale budeme pozorně sledovat developerovo chování.