MUDr. Lukáš Mareš

Lukáš Mareš (*17. dubna 1989, Český Krumlov) je lékař - radiolog, předseda místní odborové organizace, zastupitel v Českých Budějovicích, otec jedné dcery a teď aktuálně lídr pro krajské volby v jižních Čechách a kandidát na hejtmana. Kandidovat se rozhodl proto, že věří pirátským myšlenkám a straně. Slušnost, asertivní přístup a zodpovědné rozhodování ve prospěch občanů patří do všech pater české politiky. Stagnace kraje pod současným vedením a pološero při nakládání s veřejnými prostředky ho přesvědčilo, že jít do toho má smysl.

Jeho přirozeným tématem je zdravotnictví, které se dlouhodobě potácí na hranici bytí a nebytí. Dostupnost zdravotní péče se dlouhodobě nelepší, doktorů a sestřiček rozhodně nepřibývá, okresní nemocnice a periferní oblasti naopak trpí rok od roku více. Nepřípustné jsou počty přesčasových hodin zdravotnických pracovníků v nemocnicích výrazně překračující zákonem povolenou hranici. V našem systému sice máme teoretický nárok na špičkovou péči všichni, reálně ovšem rozhoduje to, kdo koho zná, nebo zda náhodou natrefíme na schopného lékaře. Náš systém má rozhodně co zlepšovat, což potvrdí každý, kdo zná nějakého zdravotníka osobně.

Dalším tématem je pro něj kvalita prostředí v porodnicích a práva pacientů. Kromě zdravotnictví mu jde o zlepšení ekonomiky kraje, přeměnit ho z montovny na mozkovnu. Zkrátka je třeba změnit náš mind-set a posunout se do 21. století.