Mgr. Dan Leština

Dan Leština (*1989) je garantem pro životní prostředí a zemědělství jihočeského krajského sdružení a člen komise pro životní prostředí Rady města České Budějovice.

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu JU, kde se zabýval se evropskými a africkými motýly a snažil se na nich poznat, jak živočichové fungují ve své krajině a co přesně způsobuje, že mnozí fungovat přestávají a vymírají. Nyní se věnuje vztahům mravenců a stromů v pralesích a na palmových plantážích na severním Borneu, kde také strávil velkou část času v posledních několika letech. Z první ruky tedy pozoroval jak katastrofu, kterou plantáže přináší tamní přírodě, tak rozvoj a bohatství, které přináší tamním lidem. Kromě cestování za prací cestuje i za poznáním, odpočinkem a hlavně kvůli pocitu volnosti, který mu to dodává, ať už je to na druhém konci planety nebo jen budějckého okresu. Zajímá se o historii, zahraniční a různou další politiku, správu veřejného prostoru, zdravotnictví, vzdělávání.

V politice se zaměřuje zejména na boření vzájemných předsudků mezi ochranáři, vědci, zemědělci a lesníky, protože věří, že mají společný cíl: navrátit krajině její tradiční přírodní bohatství, a že jedině společně toho mohou dosáhnout.

V roce 2020 kandiduje do Zastupitelstva Jihočeského kraje ze 7. místa.